Ιστορικό ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ... 1996 - 2016




Προμήθεια

21 χρόνια ελληνικής κοσμοθεάσεως στον Όλυμπο!




Κάθε Ιούνιο αναβιώνουνε στον Όλυμπο οι γιορτές των Προμηθείων, οι εκδηλώσεις που τιμούν την αρχαία ελληνική κοσμοαντίληψη και οι οποίες έχουν ήδη μπει στην ενηλικίωσή τους συμπληρώνοντας, το 2017, 21 χρόνια ζωής!





Τα Προμήθεια έχουν αναχθεί πλέον σε θεσμό μέσα στην ελληνική κοινωνία. Παρόλο που ξεκίνησαν από το όραμα και το σθένος ενός ανθρώπου, του καθηγητού του πανεπιστημίου της ΣτοκχόλμηςΤρύφωνα Ολύμπιου, πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκαν από όλους όσους έλκονταν από τα ιδανικά και τις αξίες των αρχαίων Ελλήνων. Αυτό είχε ως συνέπεια, κατά τα δύο – τρία πρώτα χρόνια, να κατακλύζεται από εκατοντάδες ανθρώπους  κάθε Ιούνιο το Άλσος Προμηθέως. Συν τω χρόνω οι εκατοντάδες έγιναν χιλιάδες, με αποτέλεσμα σήμερα πλέον τα Προμήθεια να αποτελούν σημείο αναφοράς όλων των Ελλήνων που θεωρούν πως η ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος έχει να προσφέρει πολλά στην εποχή μας.

Τα ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ αποτελούν την κορυφαία εκδήλωση στη συνείδηση των Ελλήνων. Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο που έθετε τα θεμέλια σε εποχές δύσκολες και με ελάχιστους συνεργάτες του, έχουν αναχθεί πλέον σε πανελλήνιο θεσμό συμπληρώνοντας φέτος (2017) το 22ο έτος συνεχούς παρουσίας τους.

Πλήθος επισκεπτών από όλη τη χώρα αλλά κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής του Λιτόχωρου κατακλύζονται από χιλιάδες ανθρώπους που προσέρχονται για να μετάσχουν ψυχή τε και σώματι στον «καθαρμό» που επιφέρει η επαφή με το ελληνικό πνεύμα και έθος. Να ανταλλάξουν γνώμες, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους, να αναπνεύσουν το ζωογόνο αέρα, και πολλοί απ’ αυτούς να στήσουν τα σκηνάκια τους και να ξενυχτήσουν συζητώντας κάτω από τον έναστρο ουρανό του Όρους των Θεών. Και βέβαια, να μυηθούν στο πατρογονικό μας πνεύμα μέσα από τα δρώμενα του Προμηθεϊκού δράματος και του Προμηθεϊκού Πυρός που απετέλεσαν το μυθολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της ελληνικής κοσμοθεάσεως και του ελληνικού πολιτισμού. Τα δρώμενα αυτά (Σάββατο βράδυ, τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων) προσελκύουν χιλιάδες θεατών λόγω της έντονης συγκίνησης και της βαθιάς κατάνυξης που προκαλούν.


1996, έναρξη των Προμηθείων

Οι γιορτές των Προμηθείων ξεκίνησαν το 1996 από μια ολιγομελή ομάδα ανθρώπων, χάρις στην πρωτοβουλία και το σθένος του καθηγητού του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιου. Ξεκινώντας αρχικώς απο το οικόπεδο του Τρύφωνα Ολύμπιου και στη συνέχεια επεκτεινόμενοι σ’ ένα εκπληκτικής ομορφιάς πλάτωμα, πέντε περίπου χλμ. πάνω απ’ το Λιτόχωρο (που στα επόμενα χρόνια έλαβε την ονομασία «Άλσος Προμηθέως»), οι πρωτεργάτες αυτοί δεν έκαναν άλλο απ’ αυτό που επίτασσε η συνείδησή τους: να τιμήσουν και να προβάλλουν με τελετουργικό τρόπο το πνεύμα και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

VTS_01_1.VOBVTS_01_2.VOB..
VTS_01_1.VOB
VTS_01_1.VOB

Άνω: Φωτογραφίες απο τα πρώτα χρόνια των Προμηθείων

Είναι γεγονός οτι οι εκδηλώσεις των Προμηθείων κατα τα  πρώτα χρόνια αντιμετώπισαν την έντονη αντίδραση της τοπικής εκκλησίας, με επικριτικές εγκυκλίους που κατ’ εντολή της τοπικής μητροπόλεως διαβάζονταν προς τους πιστούς στις κυριακάτικες λειτουργίες. Μία εικόνα αυτών των αντιδράσεων μπορείτε να έχετε πατώντας εδώ:  Οι αντιδράσεις της εκκλησίας στα Προμήθεια
..
VTS_01_3.VOBVTS_01_3.VOB

VTS_01_2.VOBVTS_01_2.VOB

Άνω: Φωτογραφίες απο τα πρώτα χρόνια των Προμηθείων


Είναι επίσης γεγονός οτι οι εκδηλώσεις των Προμηθείων αντιμετωπίστηκαν εξ’ αρχής με εχθρότητα απο τα ΜΜΕ, καθώς με πλήθος αρνητικών φημολογιών επηρέαζαν δυσμενώς το κοινό. Η νοσηρή εκείνη κατάσταση έληξε το 2005 ότανιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημελειοδικείο για την απόπειρά του να συνδέσει τις τελετές των Προμηθείων με το… σατανισμό! Η σημαντική εκείνη δικαστική απόφαση (βλ. λεπτομέρειες πατώντας εδώ) δημιούργησεδεδικασμένο και για οποιαδήποτε παρόμοια μελλοντική κακοήθεια!


Κανένας από την ομάδα εκείνη των πρωτεργατών ίσως να μην φανταζόταν την έκταση που θα έπαιρνε στα επόμενα χρόνια η πρωτοβουλία τους. Σήμερα, 21 χρόνια μετά, οι οραματισμοί κι οι επιδιώξεις τους θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν μπει σε τροχιά πραγμάτωσης, καθώς οι λίγες εκατοντάδες των συμμετεχόντων κατά τα πρώτα «πέτρινα» χρόνια (υπό τις έντονες αντιδράσεις τότε της τοπικής εκκλησίας ή τους αρχικούς σκωπτικούς σχολιασμούς των ΜΜΕ), άρχισαν πλέον ν’ απαριθμούνται σε μερικές χιλιάδες άτομα κατά τις τελευταίες διοργανώσεις, προερχόμενα απ’ όλη τη χώρα.

Όπως δήλωνε ο ίδιος ο Τρύφων μετά το πέρας των εκδηλώσεων των Προμηθείων 2008:
«Δεν περίμενε κανείς αυτή τη σημερινή εξέλιξη των Προμηθείων. Έχει διαμορφωθεί ένας χώρος, ένα ελληνικό ρεύμα που συνίσταται από πολλές ομάδες. Τα Προμήθεια κατορθώνουν να μαζέψουν όλους τους φορείς, όλες τις ιδέες, είναι μια εκδήλωση πολυσυλλεκτική που ανήκει σε όλους τους φορείς. Ένας θεσμός που πρέπει να έχει τη δυναμική να εξελίσσεται…».


Τρύφων Ολύμπιος

«Ψυχή» εκείνης της ομάδας του 1996 στην οποία αναφερθήκαμε, ήταν ο πανεπιστημιακός Τρύφων Ολύμπιος.

Επί εννέα συνεχή χρόνια ο Τρύφων Ολύμπιος με την ενεργό συμμετοχή τηςΦιλοσοφικής Σχολής Ολύμπουπροετοίμαζε, οργάνωνε και επιστατούσε στη διοργάνωση των Προμηθείων, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το ρόλο του τελετάρχη στις εκδηλώσεις. Ήταν ο άνθρωπος του οποίου το όνομα ταυτίστηκε με τις γιορτές αυτές διότι κατάφερε κάτι εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή μας: να δημιουργήσει εκ του μηδενός, χωρίς καμία οικονομική ή άλλου είδους στήριξη από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, έναν θεσμό προβολής του ελληνικού πνεύματοςπανελλήνιας εμβέλειας, λαϊκής αποδοχήςκαι διεθνούς απήχησης. Συνενώνοντας, για ένα τριήμερο κάθε χρόνο, χιλιάδες ανθρώπους που θεωρούν πλέον τις εκδηλώσεις των Προμηθείων ως δική τους υπόθεση στις οποίες μετέχουν ενεργά.

Η «βάση» στην περίπτωση αυτή, με την παρουσία της και την έμπρακτη συμμετοχή της σε μια διοργάνωση που ξεκίνησε από τα «κάτω», ξεπέρασε κι έβαλε τα γυαλιά σε πολιτειακούς φορείς και διανοούμενους, αποδεικνύοντας πως έναν θεσμό τον φτιάχνει η ζωντάνια του κόσμου, η επιμονή του και η αναγκαιότητα των καιρών κι όχι οι σφραγίδες, οι αφ’ υψηλού αποφάσεις  ή η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για αμφιβόλου αξίας «εκδηλώσεις».

Ο Τρύφων Ολύμπιος, δημιουργός της κορυφαίας εκδήλωσης της ελληνικής κοσμοθεάσεως, έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: “Ποίμνιο ή Έλληνας;” εκδ. Ελληνική Αγωγή 1998, “Μέλλον – Ελληνισμός ή Όλεθρος” εκδ. Φιλοσοφική Σχολή Ολύμπου 2002, “Τα τίμια θαυματουργά Κάκαλα” εκδ. Δαδούχος 2003,“Ιδέες και Προτάσεις για Ελληνική Αναγέννηση” εκδ. Τάδε Έφη 2009.
Περισσότερα για τον Τρύφωνα Ολύμπιο μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ:


Σκοπός των Προμηθείων

Παραθέτουμε τη σκέψη του πρωτεργάτη και διοργανωτή για εννέα ολόκληρα χρόνια των ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ,Τρύφωνα Ολύμπιου, μέσα από τα κείμενα με τα οποία καλούσε τους Έλληνες να μετάσχουν στις γιορτές αυτές:

«…Σκοπός των Προμηθείων είναι η ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας. Η ανασύνδεση αυτή έχει τον χαρακτήρα της εμπεδώσεως της πνευματικής Ελλάδας σε τρόπο ζωής, για μια κοινωνία στηριζόμενη στην γνώση και στην αρετή και για έναν παγκόσμιο άνθρωπο της ελευθερίας, της πνευματικής δημιουργίας και της ανυψώσεως του είδους μας.Θεωρούμε ότι η στροφή στην αρχαία Ελλάδα είναι αναγκαίο άνοιγμα στο μέλλον. Η υιοθέτηση της αρχαίας κλασικής κοσμοαντιλήψεως μας μεταφέρει σε μια μελλοντική, προηγμένη κοινωνία η οποία σέβεται τον άνθρωπο, σέβεται την φύση, δημιουργεί αρετή και ηθική και λύνει με σωφροσύνη τα βιοποριστικά προβλήματα των ανθρώπων δημιουργώντας μια κοινωνία της ευημερίας. Γι αυτό δηλώνουμε ότι η ελληνική υπόθεση, μη αφορούσα αποκλειστικώς το παρελθόν αλλά κυρίως το σύγχρονο γίγνεσθαι, είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων ασφαλώς αλλά και της σώφρονος ανθρωπότητας εν γένει.Αγωνιζόμενοι υπέρ του ελληνικού πνεύματος, προσφέρουμε στην ανύψωση της παγκόσμιας κοινότητας και αγωνιζόμενοι για την εμπέδωση του ελληνικού τρόπου ζωής, αγωνιζόμαστε για την ευημερία και ευδαιμονία της ανθρωπότητας»…

Δείτε στη συνέχεια ένα βίντεο – ντοκουμέντο: Συνέντευξη του Τρύφωνα Ολύμπιου πριν από 17 χρόνια (στα Προμήθεια του έτους 2000)!


Μια συνοπτική και «εκλαϊκευμένη» εκδοχή περί της θέασης των διοργανωτών των Προμηθείων μπορείτε να δείτε εδώ: Τι είναι τα “Προμήθεια”; Άρθρο στο περιοδικό “Μυστική Ελλάδα”


2005, σχηματισμός της Επιτροπής Προμηθείων

Η φυσική εξάντληση μετά από τόσα χρόνια που αναλάμβανε στους ώμους του το βάρος της διοργάνωσης αλλά και οι πλείστες παράλληλες υποχρεώσεις του, υποχρέωσαν τον Τρύφωνα Ολύμπιο ν’ αποσυρθεί κάποια στιγμή από τη διοργάνωση των ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ.

Η είδηση της αποχώρησής του κατά τα τέλη του 2004 έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και παρά την έγκαιρη ενημέρωση στην οποία προέβη, κανένας δεν φαινόταν διατεθειμένος να αναλάβει την ανάληψη ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος. Χωρίς την «ψυχή» των ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, τον άνθρωπο που καθιέρωσε, πρωτοστάτησε και ηγούνταν επί εννέα συναπτά έτη της διοργάνωσης που καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως η κορυφαία εκδήλωση του ελληνικού πνεύματος, το ερώτημα εάν και κατά πόσο μπορούσε να στηριχθεί και να συνεχισθεί ο θεσμός ετίθετο αμείλικτο.

Όπως ήταν επόμενο, η απόφαση αυτή προκάλεσε αναταραχή σε όλους όσους, σε πείσμα των καιρών, επιμένουν να σκέπτονται ελληνικά. Ετίθετο όμως και ένα στοίχημα: Εάν υφίσταται όντως ελληνοπρεπές ρεύμα με προοπτικές να μετεξελιχθεί σε κίνημα, ήταν η στιγμή να το αποδείξει στον εαυτό του!



Στην κρίσιμη εκείνη φάση, ο Τρύφων Ολύμπιος βρήκε ομόφωνη και θερμή ανταπόκριση στηνανάληψη της ευθύνης για τη συνέχεια της διοργάνωσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της ΘεσσαλονίκηςΑΠΟΛΛΩΝ. Η εμπιστοσύνη του Τρύφωνα προς τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης οφείλονταν στην εμπειρία που είχαν αποκτήσει τα μέλη του βοηθώντας τον στη διοργάνωση των Προμηθείων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, τηναρμονική συνεργασία που είχε μαζί τους αλλά και λόγω της συνέπειας που είχαν επανειλημμένα επιδείξει.

Ο Σύλλογος Απόλλων, προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στην υποχρέωση που ανέλαβε, σχημάτισε τον Μάρτιο του 2005 Ομάδα Προμηθείων αποτελούμενη από τον Γεώργιο Αγρόδιο (στην πλαϊνή φωτο  μαζί με τον Τρ. Ολύμπιο), τον Στέλιο Αθανασιάδη και τον πρόεδρο του Απόλλωνος Μανώλη Σαραλή. Η Ομάδα Προμηθείων αποφάσισε στην πρώτη συνεδρίασή της να διευρυνθεί σχηματίζονταςΕπιτροπή Προμηθείων σε συνεργασία με προσωπικότητες ή με μέλη και άλλων συλλόγων και φορέων, έτσι ώστε η γιορτή αυτή να διατηρήσει τον πανελλήνιο και ενωτικό χαρακτήρα που εξ’ αρχής είχε λάβει.

Προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση από τον ελληνοπρεπή χώρο στην προσέλευση ατόμων ή φορέων για τη δημιουργία της επιτροπής, απευθύνθηκαν στον Τρύφωνα Ολύμπιο ώστε να κάνει ο ίδιος δημόσια έκκληση για την αναγκαιότητα σχηματισμού Επιτροπής Προμηθείων.

Πράγματι ο Τρύφων Ολύμπιος απηύθυνε το παρακάτω κάλεσμα:

«Αγαπητοί φίλοι Έλληνες

Κάτω από αντίξοες συνθήκες αρχικώς, με κόπο και πρόοδο αλλά και λάθη ενίοτε,διαμορφώθηκαν τα Προμήθεια. Τα Προμήθεια ήταν μια πορεία στην οποία συμπορεύτηκαν πολλοί με κοινό στόχο την επανελλήνιση ενός παραπαίοντος έθνους. Ήταν μια συλλογική διαδρομή, γι αυτό επιβάλλεται και σήμερα η συμπόρευση ατόμων και ομάδων για την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Λυπούμαι που αντικειμενικές συνθήκες δεν μου επιτρέπουν την ενεργό ανάμειξη μου σ’ αυτή την θεάρεστη και εθνάρεστη διαδρομή για τα επόμενα δυο-τρία έτη. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν Έλληνες στην συνείδηση που μπορούν κάλλιστα, με σύνεση και ανιδιοτέλεια, να προχωρήσουν στην διοργάνωση των Προμηθείων. Όμως λίγη προσοχή! Επειδή τα Προμήθεια ήταν συλλογικό κατόρθωμα με την δική μου πρωτοβουλία ασφαλώς, δεν κληροδοτούνται σε πρόσωπα – επιγόνους. Πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή Προμηθείων.

…Μ’ αυτές τις σκέψεις ως αρχή και βάση αφήνω ανοιχτή την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό επιτροπής Προμηθείων, χωρίς κληρονομιές σε κανέναν ατομικά αλλά σε όλους ομαδικά. Εκ βάθους καρδίας εύχομαι ευόδωση των προσπαθειών.
Μάνη 23/3/05
ΤΡΥΦΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΣ»

Πομπή Ιερειών: Προμήθεια 2005
Προμήθεια 2005: Πομπή Ιερειών

Η πρωτοβουλία αυτή του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ βρήκε ανταπόκριση. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και το λιγοστό χρόνο που απέμενε, εκδηλώθηκε ωστόσο ενδιαφέρον και σχηματίστηκε εντέλει ηΕπιτροπή Προμηθείων2005 συγκροτούμενη από τους Μανώλη Σαραλή, τον Γεώργιο Αγρόδιο και τον Στέλιο Αθανασιάδη (μέλη του Απόλλωνος), τον Νίκο Πρανδέκα (μέλος του ΥΣΕΕ Β.Ε.) και τον Βασίλειο Γούσιο Πελασγό (πρόεδρο του συλλόγου Δευκαλίων). Παράλληλα, τα μέλη των φορέων αυτών (ΑΠΟΛΛΩΝ, ΥΣΕΕ Β.Ε. και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ) ένωσαν τις προσπάθειές τους και προχώρησαν στη διοργάνωση.

Τα Προμήθεια 2005, εκείνη την πρώτη χρονιά χωρίς τον πρωτεργάτη, ήταν τόσο επιτυχημένα από πλευράς προετοιμασίας, δρώμενων και μυσταγωγίας, που η διοργάνωση εκείνη αλλά και οι επόμενες χαρακτηρίστηκαν από τα ενθουσιώδη λόγια του συγγραφέα και εκδότου Μάριου Βερέττα:

«Όπως έδειξαν τα φετινά Προμήθεια, το Ελληνικό κίνημα απογειώνεται.
Όχι σαν αεροπλάνο αλλά σαν το άρμα του Φαέθωνα!…»

Αναφορά στις εκδηλώσεις του 2005 μπορείτε να δείτε εδώ:Προμήθεια 2005, περιοδ. “ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ”,
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2005
Τα ΔΡΩΜΕΝΑ των ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2005
«Οι άνθρωποι πίσω απο τα φώτα των Προμηθείων 2005» του Γ. Φωτεινού.


2005 – 2016, ένας θεσμός που κορυφώνεται

Με πολύ προσωπική δουλειά, δικά τους έξοδα και μόχθο των ανθρώπων που εργάστηκαν για τις γιορτές αυτές, τα Προμήθεια στα επόμενα χρόνια γιγαντώθηκαν, γνωστοποιήθηκαν διεθνώς, αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής. Σήμερα πλέον τα Προμήθεια, και με την ενεργό συμμετοχή του Τρύφωνα Ολύμπιου που επιστρέφει σ’ αυτά, επεκτείνουν το εύρος τουςσε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου!



Πληροφορίες για τις γιορτές των Προμηθείων κατα τα έτη αυτά μπορείτε να βρείτε πατώντας στις αντίστοιχες χρονολογίες: Δηλ. Προμήθεια 1996 – 2006, Προμήθεια 2007, Προμήθεια 2008,Προμήθεια 2009, Προμήθεια 2010, Προμήθεια 2011Προμήθεια 2012 καιΠρομήθεια 2013.

Τίποτα δεν πετυχαίνεται χωρίς αγώνες οι οποίοι εμπερικλείουν κατ’ ανάγκη τις διαφορετικές οπτικές και άρα και τις επιμέρους προστριβές. Η διοργάνωση πέρασε κατά καιρούς κλυδωνισμούς και εσωτερικές τριβές αλλά στάθηκε στα πόδια της, ανδρώθηκε και συνεχίζει, σε πείσμα είτε των αντιξοοτήτων που συνάντησε είτε όλων όσων προσπάθησαν κατά καιρούς να θέσουν προσκόμματα και εμπόδια στην πορεία της.

Σήμερα η επιμέλεια και η οργάνωση των Προμηθείων διευθύνεται από εννεαμελή επιτροπή ενώ στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων συμμετέχουν πολλοί φορείς, σύλλογοι, άτομα και ομάδες του ευρύτερου ελληνοκεντρικού χώρου, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, φιλοσοφικών ή άλλων διαφοροποιήσεων μεταξύ τους. Κάτι που καταδεικνύει, εκτός των άλλων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, και τον ιδιαίτερα συνεκτικό και ενωτικό ρόλο αυτής της διοργάνωσης στην ανάπτυξη του ελληνοπρεπούς κινήματος.

Η Επιτροπή Προμηθείων αποτελεί το κύριο θεσμικό όργανο εποπτείας και επιτελικής διεκπεραίωσης των εκάστοτε Προμηθείων, η δε ανανέωσή της αυτορυθμίζεται κατ’ έτος. Σύμφωνα με την παράδοση (αρχής γενομένης από το 2005), τα μέλη της Επιτροπής που είτε από κόπωση είτε από προσωπικούς λόγους δηλώνουν την παραίτησή τους (είτε σε σπανιότατη περίπτωση αποπέμπονται), αντικαθίστανται κατόπιν προτάσεων από νέα μέλη.

Τα ονόματα των ανθρώπων που κατά καιρούς πλαισίωσαν τη σύσταση της επιτροπής και προσέφεραν επιτελικό έργο στη διοργάνωση των Προμηθείων θα τα βρείτε πατώντας εδώ: Τα μέλη της Επιτροπής Προμηθείων

promΣτα μέσα του 2008, η πλειοψηφία της Επιτροπής Προμηθείων 2008 (με δύο αντικαταστάσεις οικειοθελώς παραιτηθέντων μελών στη συνέχεια), πήρε την απόφαση της δημιουργίας ενός νομικού πλαισίουπροστασίας του θεσμού των Προμηθείων έτσι ώστε να θωρακιστεί νομικώς η διοργάνωση από οποιαδήποτε πιθανή εξωτερική επιβουλή, για να διευκολύνεται στις αναγκαίες επαφές της με δημόσιους, κρατικούς και διεθνείς παράγοντες αλλά και για τη δημιουργία εκ παραλλήλου ενός σταθερού πυρήνα ανθρώπων που θα εργάζονται  για τις πρακτικές ανάγκες της διοργάνωσης. Εκείνη η απόφαση της Επιτροπής Προμηθείων, και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή των μελών της στις διεργασίες που ακολούθησαν, οδήγησε στη δημιουργία του σχήματος του πολιτιστικού σωματείου «Προμηθεύς Πυρφόρος». Η νομική κάλυψη των γιορτών των Προμηθείων κατοχυρώθηκε με ειδικό άρθρο του καταστατικού και έκτοτε η διοργάνωση έχει «λυμένα» τα χέρια της απέναντι σε οποιουσδήποτε δημόσιους, κρατικούς κλπ φορείς αλλά και σε οποιεσδήποτε επιβουλές εξωθεσμικών ή άσχετων με το ελληνοπρεπές κίνημα παραγόντων.

Αναφορά του Τρύφωνα Ολύμπιου για το έργο που επιτέλεσε μέχρι τώρα η Επιτροπή Προμηθείων και τα μέλη της καθώς και για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του «Προμηθέως Πυρφόρου», μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ: “Προμήθεια 2010 – Οι φορείς μιας ζώσας ιδέας” του Τρύφωνα ΟλύμπιουΤο καταστατικό του Πολιτιστ. Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος» μπορείτε να το δείτε πατώντας εδὠ.Ιδιαίτερη αναφορά περί του συλλογικού σχήματος «Προμηθεύς Πυρφόρος» μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.
.

Η αντανάκλαση του έργου που έχουν επιτελέσει τα Προμήθεια

Ο σπόρος που έριξε ο Τρύφων Ολύμπιος βλάστησε και κάρπισε. Η περιδίνηση που δημιούργησαν ταΠρομήθεια στην ελληνική συνείδηση και κοινωνία προκάλεσε στροβιλισμό σε μια ροή που πια είναι δύσκολο να τη σταματήσει κανείς όσο κι αν το επιδιώξει. Οι εκδηλώσεις των Προμηθείων βρήκαν θαλερούς και ενθουσιώδεις συνεχιστές σ’ όλη την Ελλάδα, αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία δεκάδων συλλόγων, ομάδων και φορέων ελληνοπρεπούς κατεύθυνσης και προβληματισμού σ’ όλη τη χώρα και έθεσαν τις βάσεις για την αναβίωση αρχαϊκών εορτών σε πολλά άλλα μέρη, διευρύνοντας την ακτίνα των εκδηλώσεων αυτών και συμβάλλοντας σημαντικά στησυνειδητοποίηση των νεοελλήνων για το παρελθόν τους, για τις συλλογικές μνήμες που φέρουν, για το ποιοι είναι και πού θέλουν να πάνε.

21 χρόνια μετά από την καλοκαιρινή εκείνη ημέρα του 1996 που έλαβαν χώρα τα πρώτα

DSC07889
Στιγμιότυπο απο την καθιερωμένη πομπή στο Λιτόχωρο κατα την διάρκεια των Προμηθείων (φωτο Σπάρτακος)

Προμήθεια στις υπώρειες του Ολύμπου, οιαναβιώσειςτων αρχαίων εορτών έχουν πάρει τέτοια έκταση που κάμποσα χρόνια, πριν κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν τελείως αδύνατο! Αναβιώσεις όχι επιφανειακού τύπου, όχι «μιμητισμού» των αρχαίων, όχι «φολκλορικού» τύπου ή «μοδάτου» συρμού, αλλά αντιθέτως στιβαρές, με συνοχή, με αρμονία και καλαισθησία και κυρίως με άξονα τη σύνδεση του σήμερα με το προγονικό παρελθόν, δηλ. τη μεταφορά των διαχρονικών αξιών που πρέσβευε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος στη σύγχρονη πραγματικότητα. Τα «Αττικά Διονύσια», τα «Ανθεστήρια», τα «Απολλώνια»,τα «Ηλιομέγιστα» και οι τόσες άλλες αναβιώσεις (υπάρχει πλήρες εορτολόγιο σε εκδόσεις Ημερολογίων τοίχου που κυκλοφορούν), συγκεντρώνουν πλέον όλο και περισσότερο κόσμο που διψά να γνωρίσει περισσότερα για την ελληνική κοσμοθέαση. Δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις γιορτές των Ισημεριών και των Ηλιοστασίων που τελούνται πλέον σε πολλά μέρη της Ελλάδας, επίσης τις «Ηλιοδίτες» (κυριακάτικες τελετουργίες) που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Αττική, τις ονοματοδοσίες και τις γαμήλιες τελετές με το αρχαίο πατρώο τυπικό που όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας επιθυμούν γι αυτή τη σημαντική στιγμή της ζωής τους.
Ένα «υπόγειο ρεύμα» σταθερής και διαρκούς συνειδητοποίησης διαπερνά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ανεξαρτήτως διαστρωμάτωσης ή επαγγελματικών, μορφωτικών και άλλων χαρακτηριστικών. Ένα «υπόγειο ρεύμα» που παίρνει σιωπηρά έκταση στην κοινωνική συνείδηση και πρακτική, το οποίο οι ιθύνοντες των καθεστηκυίων επικοινωνιακών μέσων αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής με αμηχανία και το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις μόλις τώρα αρχίζουν ανεπαίσθητα να το υποψιάζονται.



Όλη αυτή η εξέλιξη που υπό μορφή βραδυφλεγούς έκρηξης μεταλλάσσει σταδιακά τον χάρτη τωναξιών στην ελληνική κοινωνική συνείδηση, φέρνοντας στην επικαιρότητα μέσω αυτών των εκδηλώσεων τα φιλοσοφικά πιστεύω και τις δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων, οφείλει πολλά στο έναυσμα που πριν από 20 χρόνια δόθηκε με την καθιέρωση των Προμηθείων. Το έργο που προσέφερε ο Τρύφων Ολύμπιος στην κατεύθυνση αυτή με την πρωτοβουλία του αλλά και με την αντοχή του να διοργανώνει κατ’ έτος τις γιορτές των Προμηθείων (μέχρι το 2004 ήταν ο κατ’ εξοχή διοργανωτής) προκαλώντας αλυσιδωτές δημιουργικές αντιδράσεις, δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί ούτε έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως.